Energielabel A, B of F? Het Energielabel uitgelegd

29 april '20

Het Energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een auto, apparaat of woning is. Het energielabel voor woningen is een document waarin kenmerken als bouwjaar, isolatie, dubbel glas, verwarming en zonnepanelen beschreven worden. Op basis daarvan krijgt de woning een label van G (niet zuinig!) tot aan A++ (zeer zuinig!). 

Het energielabel uitgelegd

Klaar voor de toekomst met nul-op-de-meter!

Het klimaat staat onder druk vanwege een flinke Co2 uitstoot en fossiele brandstoffen zoals gas zijn niet eeuwig voorhanden. Energiezuinig wonen is dus een belangrijk punt op de agenda. Dat betekent dat energiezuinig wonen wordt aangemoedigd met bijvoorbeeld extra leningen. Zo stimuleert de overheid ook een aankoop van een nul-op-de-meter woning met een energielabel A (+++). Hier kun je bijvoorbeeld tot wel 27.000 euro meer lenen bij een hypotheekaanvraag én ben je wat je huis betreft helemaal klaar voor de toekomst. Vraag hiernaar bij je hypotheekverstrekker.

Energielabel versus energieverbruik

Nu is het niet alleen de woning en haar kenmerken die van invloed zijn op je energieverbruik. Hoe zuinig en/of bewust je zelf omgaat met warm water, verwarming en apparaten, telt ook zeker mee in wat je terugziet op je energierekening. Maar voor het label telt dat niet mee. Daar is puur gekeken naar wat een woning technisch gezien energiezuinig maakt.

Het energielabel is dus een handig hulpmiddel om de energiezuinigheid van een woning te bepalen. Dat neemt niet weg dat je altijd bewust moet omgaan met je energieverbruik om ook daadwerkelijk een lage energierekening te ontvangen. Het is mogelijk om –zonder drastische leefregels voor energiezuinigheid- zelfs 0 € aan energiekosten te betalen door een nul-op-de-meter woning te kopen. Deze heeft uiteraard energielabel A(+++!).

  Terug naar de homepage
  Naar het nieuwsoverzicht