Het beste voor deze plek

Visie Baandervesting

Een historisch aandoende wijk die aansluit op de bebouwing en sfeer van de oude stadskern op een unieke locatie in het hart van Edam. Dat wordt Baandervesting. Daniel Didden van Mulleners + Mulleners Architecten bestudeerde voor het ontwerp van deze wijk zorgvuldig de bebouwing, het straatbeeld en de kleurstellingen in het historische centrum en benaderde de karakteristieke sfeer zo geloofwaardig mogelijk. “Ik heb gestreefd naar de beste invulling voor deze plek. Het mooiste compliment zou zijn als het stadsbezoekers straks niet direct opvalt dat er sprake is van nieuwbouw.”

Differentiatie in de elementen

Het ontwerp voor Baandervesting is geïnspireerd op onder andere de natuurlijke diversiteit, de dwarskappen met rode dakpannen en de dansende ritmiek in het straatbeeld van de oorspronkelijke bebouwing. Didden koos voor een rijke differentiatie in hoogte, breedtes, gevelindelingen, metselverbanden, kozijnen en stijlelementen en aansluiting op het tamelijk rustige en sobere kleurgebruik. “Voor de geloofwaardigheid van het plan moet je ook op detailniveau overtuigend zijn. Hopelijk gaat deze kwaliteit gewaardeerd en gekoesterd worden door de bewoners.”

'Twee gezichten'

Baandervesting heeft twee lange straten en twee korte. De bebouwing aan de ene lange zijde, ’t Marken, weerspiegelt de diversiteit van de bebouwing aan de overkant van het water, zodat er een organisch geheel ontstaat. Ook de herinnering aan de oude industriële sfeer aan deze zijde is hier meegenomen in het ontwerp. Op de hoek, aan het Baanplein, wordt het oude pakhuis De Vlijt ‘herbouwd’.
De bebouwing aan de andere lange zijde, langs de Schuttersgracht/Baandervesting, heeft een ander ‘gezicht’. Aan deze zuidzijde van Baandervesting wordt de sfeer sterk bepaald door de lange rij volwassen bomen langs het water. Het gebladerte van deze bomenrij zal het zonlicht filteren en zo ontstaat op straat een lommerrijk gevoel.

Onder een laagje patina...

Achter al deze gevels bevinden zich hedendaagse woningen die voldoen aan alle eisen van deze tijd. Waar er in de historische stad bijvoorbeeld geen ruimte is voor privéparkeerplaatsen, hebben de woningen in Baandervesting parkeerplaatsen op eigen terrein en ook voor bezoekers is er voldoende parkeergelegenheid. Bij de indeling van de verschillende woningen is rekening gehouden met het uitzicht op de oude stad of de eigen tuin en met de lichtinval, waardoor er zowel tuin- als straatgerichte woningen zijn.
Met het door de architect minutieus aangebrachte laagje patina wordt in Baandervesting de historische sfeer van de binnenstad verlengd. Maar ónder dit laagje is wonen in Baandervesting natuurlijk wonen van nú. Deze bijzondere combinatie van een ‘historisch’ decor en charmante, dorpse gezelligheid met het comfort van alle woonkwaliteiten van nieuwbouw, maken Baandervesting tot een buitengewoon project.

Vragen? Neem contact met ons op
Hier wonen? Bekijk de woningen